Potrebujete na čítanie lupu? Vieme, na čo si dať pozor pri jej výbere

Ak čítate cez lupu, je to pravdepodobne z dôvodu, že iné zrakové korekčné pomôcky vám už nepomáhajú. Existuje viacero druhov lúp v rôznych cenových úrovniach a ak vyberiete nesprávnu, môžete byť sklamaní. Jednak vám nemusí pomáhať tak, ako potrebujete, jednak vám môže spôsobovať iné zdravotné ťažkosti, ako napríklad nadmernú únavu či bolesti hlavy a očí.

Ako vybrať správnu lupu na čítanie a či existuje aj iná možnosť, ako zlepšiť zrak do blízka, sa dočítate v tomto článku.

Lupa na čítanie najmä pre starších ľudí

Lupa nahrádza okuliare v prípade, že tie už človeku so zlým zrakom nepomáhajú. Okuliare sú obmedzené maximálnymi dioptriami, ktoré je možné do okuliarov aplikovať a ak človek potrebuje ešte silnejšie, riešením sú práve lupy. Tie, podobne ako okuliare na čítanie, nenosí stále, používa ich len keď potrebuje prečítať text na došlej počte, v novinách či keď si chce trochu precvičiť mozog a pamäť lúštením krížoviek.

Problém vysokej ďalekozrakosti trápi najmä starších ľudí, ktorých šošovka je už natoľko opotrebovaná, že kvôli úplnej strate pružnosti už absolútne neplní funkciu akomodácie. Výsledkom je, že oko nedokáže zaostriť na veľmi blízke predmety. V takom prípade ide o presbyopiu, známu tiež ako starecká vetchozrakosť či syndróm krátkych rúk.

Presbyopia postihuje každého človeka približne medzi 40.- 45. rokom života. Bez ohľadu na to, či mal zrakovú vadu už aj pred tým alebo nie. V prípade, že sa presbyopia nerieši, vyvíja sa až do približne 65. roku života, kedy sa zastabilizuje. V tom čase už ale nemusia stačiť okuliare na čítanie a človek musí siahnuť po lupe.

Potrebujete na čítanie lupu? Vieme, na čo si dať pozor pri jej výbere

Výmena šošovky dokáže vyriešiť problém s nastupujúcou presbyopiou

V prípade, že vám očný lekár diagnostikuje presbyopiu, odporučí vám buď nosenie okuliarov na čítanie alebo laserovú operáciu. Okuliare na čítanie vám pomôžu pri čítaní, ale vadu nevyliečia. Výsledkom môže byť, že sa bude stále zhoršovať až k spomínanému stavu, kedy okuliare na čítanie viac stačiť nebudú.

Pre trvalú korekciu presbyopie je vhodná bezbolestná moderná laserová operácia Prelex, prípadne jej modernejší variant FEMTO Z-Prelex. V obidvoch prípadoch ide o výmenu pôvodnej, opotrebovanej, šošovky za novú, umelú. Umelá šošovka má hneď niekoľko výhod:

  • dokáže vyriešiť nielen presbyopiu, ale v prípade voperovania trifokálnej šošovky aj ďalekozrakosť a krátkozrakosť
  • eliminuje riziko vzniku šedého zákalu – katarakta postihuje najmä ľudí v seniorskom veku a pred úplnou slepotou človeka potom zachráni len operácia. Na umelej šošovke však vzniknúť nemôže.

Lupu vyberajte dôsledne

Ak ste sa neodhodlali podstúpiť operáciu, prípadne, ak vám ju v očnej klinike z nejakého zdravotného dôvodu neodporučili a okuliare na čítanie vám už nestačia, zamerajte sa na výber vhodnej lupy. Je potrebné si uvedomiť, že na výber máte množstvo druhov lúp a nie všetky pre vás budú vhodné:

1. Cena

Prvým, ale nie hlavným, faktorom pri rozhodovaní sa, je cenová úroveň, ktorú ste ochotní do lupy investovať. Bežné lupy sa dajú kúpiť už za pár eur, za elektronickú lupu môžete dať aj tisícku. Niektoré lupy vám môže predpísať očný lekár a vďaka preplateniu od zdravotnej poisťovne ich môžete získať bez príplatku.

2. Umožnenie potrebného zväčšenia

Aby sa vám pohodlne čítalo, musíte vedieť, aké zväčšenie potrebujete. Niektoré lupy dokážu text zväčšiť štvornásobne, iné aj dvadsaťnásobne. Dôležité je, aby ste čítali s presne takým zväčšením, aké potrebujete. Zbytočne silná lupa by vám mohla spôsobovať bolesti hlavy a rýchlu únavu, slabou by ste zase nedokázali zaostriť a „pomáhali“ by ste si žmúrením, čo by opäť mohlo viesť k nepríjemným stavom ako bolesť očí či hlavy. Je preto veľmi dôležité odskúšať si lupu ešte pred jej kúpou. Prípadne vyskúšať aspoň zväčšovacie sklíčko, ktoré je pre vás najvhodnejšie. Ak nenájdete optiku, ktorá by vám s tým pomohla, skúste sa obrátiť na Úniu nevidiacich. Veríme, že vám s výberom vhodnej pomôcky pomôžu.

3. Pohodlie

Ak potrebujete lupu len na veľmi krátke použitia, v princípe len pár minútové, môže vám stačiť aj klasická lupa, ktorú budete pri čítaní držať v ruke. Ak ale plánujete čítať desiatky minút, určite je vhodnejšia lupa, ktorú si zavesíte na krk alebo ktorá drží na stole vďaka podstavcu, na ktorom je pripevnená.

4. Možnosť prispôsobiť si text

Vyššie sme spomínali, že najdrahšie sú elektronické lupy. Ak však potrebujete lupu napríklad k práci, v ktorej čítate veľké množstvo textu, práve elektronické vám čítanie môžu výrazne zjednodušiť. Umožňujú napríklad zvýšiť kontrast, aby boli písmená ešte čitateľnejšie. Dokážu tiež meniť farbu písmen aj podkladu, pretože niekomu sa lepšie čítajú čierne písmená na bielom podklade, inému modré na žltom a podobne.

Myslieť na budúcnosť sa oplatí

Život s lupou síce nie je nemožný, ale určite výrazne komplikovanejší a náročnejší, ako život s bežnými okuliarmi na čítanie, prípadne úplne bez nich. Preto pre tých, ktorým sa ešte dá pomôcť, odporúčame navštíviť našu špecializovanú očnú kliniku, absolvovať komplexné vyšetrenie a poradiť sa o možnostiach laserovej operácie očí. Investícia do zraku je nepochybne jedna z tých, ktoré sa vám počas života niekoľkonásobne vrátia.

    KONTAKTUJTE NÁS

    Naši špičkoví odborníci Vám radi odpovedia na akékoľvek otázky.

    Na vstupné vyšetrenie, operáciu a kontroly sa môžete objednať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailu a elektronickej objednávky.