Kezelőorvos, szemész

MUDr. Petra Hlaváčová, PhD., FEBO

 • A pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karán végzett.
 • Szemészeti szakvizsga Pozsonyban és Párizsban.
 • Elvégzett képzések: Katarakta-iskola Sokolov, Retinal Imaging Kurs, Siegburg, Szemhéj-műtétek, Trier, LASIK képzés, AAD Düsseldorf, Intravitreális gyógyszerek és PDT alkalmazása, AAD Düsseldorf, Németország.
 • Szakmai gyakorlat: katarakta, gyógyszerek intravitreális alkalmazása, szemhéj-korrekciók, strabizmus (kancsalság), YAG Kapszulotómia/Iridotómia, SLT, lézeres retina-koaguláció. LASIK.

bővebben

Kérjen időpontot kivizsgálásra

Körzeti szemészeti szakrendelés

Az összes szembetegség komplex diagnosztikája. Várakozási idő nélkül. Az egészségbiztosító teljes mértékben téríti.

A látás a legfontosabb érzékünk. Az érzések, illatok, ízek és hangok csak kiegészítik a minket körülvevő világról alkotott képet, melyet 80%-ban a szemünkkel alakítunk ki. Ezért hát nem meglepő, hogy ez az érzékünk gyakran elhasználódik. Az emberiség 80%-ának van valamilyen fénytörési hibája (dioptria): rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus (szemtengelyferdülés) és preszbiópia (olvasószemüveg).

A szem a többi betegségről is sokat elárul. A szem erezetéből kivehetők az anyagcserezavarok, a cukorbetegség, illetve a vérnyomásproblémák is. A preventív ellenőrzés felfedi a fejfájás okait, a magas vérnyomást, a zöld- és szürkehályogot, a keratoconust – a szaruhártya degeneratív megbetegedését, sőt daganatokra, illetve kezdődő cukorbetegségre is fény derülhet.

A KOMPLEX SZEMVIZSGÁLAT
A KÖVETKEZŐKET TARTALMAZZA:

 • visus (látásélesség)
 • elülső szegmens,
 • szemnyomás,
 • szemfenék kivizsgálása,
 • retina OCT kivizsgálása,
 • szaruhártya-pachymetria és topográfia,
 • GCC és ONH kivizsgálás (a retina idegszálainak és a látóideg állapota),
 • endothel-mikroszkóppal történő kivizsgálás.

VISUS

A látásélesség és szem felbontóképessége, amikor két, a lehető legközelebb egymás mellett lévő pontot két külön tárgynak képes beazonosítani. A távoli visust optotypus segítségével vizsgáljuk 5, illetve 6 méter távolságról. A közeli visust 40 cm távolságra lévő optotypus segítségével vizsgáljuk, ami az olvasási távolságnak felel meg.

SZEMNYOMÁSMÉRÉS

Segíthet a glaukóma (zöldhályog) diagnosztizálásánál, illetve monitorozásánál. A nyomást non-kontakt tonométerrel mérjük.

A SZEM ELÜLSŐ SZEGMENSÉNEK KIVIZSGÁLÁSA

A speciális műszer segítségével a szaruhártya vastagságát, illetve görbületét mérjük, alakját – topográfiáját, illetve az elülső kamra mélységét és alakját. Ez az ábrázolási módszer segít diagnosztizálni pl. a keratoconust (a betegség esetén a szaruhártya lassan, de tartósan kúpszerűen kiemelkedik és elvékonyodik, ami növeli a rövidlátást és szabálytalan asztigmatizmus alakul ki). Oftalmoszkóp segítségével az orvos megvizsgálja a szemfeneket és ennek elváltozásait.

PENTACAM

A speciális műszer segítségével a szaruhártya vastagságát, illetve görbületét mérjük, alakját – topográfiáját, illetve az elülső kamra mélységét és alakját. Ez az ábrázolási módszer segít diagnosztizálni pl. a keratoconust (a betegség esetén a szaruhártya lassan, de tartósan kúpszerűen kiemelkedik és elvékonyodik, ami növeli a rövidlátást és szabálytalan asztigmatizmus alakul ki).

Oftalmoszkóp segítségével az orvos megvizsgálja a szemfeneket és ennek elváltozásait.

OPTIKAI KOHERENCIA-TOMOGRÁFIA

E non-invazív vizsgálatnak köszönhetően megfigyelhető a szemfenék, illetve a szem elülső szegmens megbetegedéseinek keletkezése, folyamata és visszahúzódása. Ezt a vizsgálatot leggyakrabban a következő esetekben használjuk:

 • retina-betegségek (időskori makuladegeneráció, retina-érelzáródások, makula-betegségek, gyulladások, baleset utáni állapotok),
 • látóideg-betegségek – glaukóma, egyes ideggyógyászati megbetegedések (sclerosis multiplex, Alzheimer-kór).

PACHYMETRIA

A szaruhártya vastagságának mérése.

GCC

A ganglionsejt-komplexum vizsgálata lehetővé teszi a zöldhályog részletes és időben történő diagnosztizálását.

ONH

A retina idegszálai, illetve a látóideg állapotát méri fel.

ENDOTHEL-MIKROSZKÓP

A retina idegszálai, illetve a látóideg állapotát méri fel. Az endothel-mikroszkóp segítségével a szaruhártya belső rétegét vizsgáljuk, mely a szaruhártya táplálásáért és áttetszőségéért felelős.

  LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

  Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

  Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.