A lézeres dioptria-eltávolítás – lézeres műtét folyamata

A lézeres szemműtét megszabadítja önt dioptriáitól.

Az összes refraktív műtét előtt 2 hétre ki kell iktatni a puha kontaktlencsét azon pácienseknél, akik szemüveggel felváltva viselik, továbbá 3 hétre azoknál, akik hosszútávon kizárólag kontaktlencsét viselnek, és 4 hétre azoknál, akik merev kontaktlencsét viselnek. A szemüveget nem (kizárólag kontaktlencsét) viselő pácienseknek a lézeres műtét előtt ideiglenes szemüveget kölcsönözünk.

Beavatkozások árlistája

A lézeres refraktív műtétek után legalább 2 hétig nem szabad szemsminket használni, és a műtét után legalább egy hónapig kerülni kell a poros és füstös helyeket, medencében való fürdést, szaunát, szoláriumot, hegesztést és kontakt sportokat.

A Z-LASIK lézeres műtét után pár hónapig nem szabad a szemet kézzel dörzsölni!!! Főleg az első hónapban szükséges a nálunk kapott napszemüveget hordani.

Lézerrel rövidlátást, távollátást és asztigmatizmust műtünk. Minden műtét előtt szükséges a műtét előtti kivizsgálás (a műtét napján is elvégezhető), mely során megvizsgáljuk szemei teljes állapotát és berendeljük önt egy konkrét időpontra. A beavatkozás ezután ambuláns jelleggel, csak helyi (cseppel történő) érzéstelenítéssel zajlik. A műtét után a műtött csak kísérő személlyel bocsátható haza.

A refraktív sebészet nem megfelelő a szaruhártya-betegségekben szenvedő, herpeszes szaruhártya-gyulladáson, súlyosabb belső szemgyulladásokon átesett, szeropozitív reumában, keloid hegesedésben szenvedő, szívritmus-szabályozóval rendelkező páciensek, illetve várandós nők számára. A Z-LASIK módszer továbbá nem megfelelő a vékony (500 um alatt – dioptria erősségétől függően) szaruhártyával rendelkező és nagyfokú szemszárazságban szenvedő páciensek számára.

A dioptria erőssége ma már nem annyira döntő tényező, a Z-LASIK módszerrel – 10.0-től + 5.0 sph-ig eltávolítható, inkább a szaruhártya vastagsága és formája az, ami számít. A pácienseket 18 év felett műtjük, gyerekeket és serdülőket csak anizometrópia esetén, amikor nagy a dioptria-különbség a jobb és bal szem között, és ez szemüveggel, illetve kontaktlencsével nem korrigálható. A páciens együttműködőkészsége is nélkülözhetetlen.

FELSZÍNI KEZELÉSEK

LASEK

A refraktív sebészetben kb. 25 éve használt műtéti módszer. 20%-os alkohol a szaruhártya hámrétegére 30 mp-ig tartó alkalmazása után ezt mechanikailag eltávolítjuk, aztán lézerrel lecsiszoljuk – szaruhártyát a kívánt dioptriára csiszoljuk. Régebben a felhajtott hámréteget visszahajtották, ám e nem teljes értékű elhalt hám részei inkább csak gátolták a műtét utáni gyógyulást, és a műtét utáni fájdalom sem volt kimondottan kisebb.

Ezért ma már nem helyezzük vissza a műtéti sebre. A műtét befejező fázisában a kontaktlencse felhelyezése előtt a műtött szem szaruhártyájára a szaruhártya-szövet hegesedésének megelőzése érdekében 0,02%-os mitomycint alkalmazunk. Ezt követően a kontaktlencse 5-6 napig a szemen marad, és alatta a műtét utáni szemcseppek közreműködésével a szaruhártya-sebek szépen begyógyulnak. Az egész beavatkozás fájdalommentes, csak helyi insztillációs (csepp-) érzéstelenítéssel végezzük, és kb. 15 percig tart. 2-3 óra elteltével, miután elmúlik az érzéstelenítés hatása, 2-3 napig tartó fájdalom, pirosodás, szúró, égető érzés, fényérzékenység és könnyezés jelentkezik, ami a folyamatos gyógyulással fokozatosan elmúlik. 5-6 nap után kivesszük a kontaktlencsét, és ezt követően 10 naponta, később az 1., 3., 6. hónap után rendeljük be a pácienst ellenőrzésre. A kontaktlencse eltávolítását követően a látás még nem 100%-os, de kb. egy hónapon belül stabilizálódik. A műtét utáni cseppeket (kortikoidok + műkönnyek) a műtét után kb. 3 hónapig szükséges csepegtetni.

TE PRK (transzepitheliális fotorefraktív keratektómia = non touch laser)

Az előzőhöz nagyon hasonló módszer, azzal a különbséggel, hogy a hámréteget nem mechanikailag (kézzel), hanem lézerrel (PTK) hajtjuk fel. Ez kíméletesebb beavatkozást és gyorsabb gyógyulást eredményez. Nem alkalmazható távollátóknál (pluszos dioptria) és magasabb fokú asztigmatizmus esetén, amikor a LASEK, illetve a LASIK módszert szükséges alkalmazni.
A műtét előtti és a műtét utáni procedúra egyezik a LASEK módszernél leírtakkal.

PTK (fototerápiás keratektómia)

Nem alkalmazzuk refraktív (fénytörési) hibák eltávolítására, hanem inkább terápiás céllal az apró szaruhártya-sebek, degenerációk, disztrófiák lecsiszolására azon esetekben, ahol ez lehetséges.

FELSZÍN ALATTI KEZELÉSEK

FEMTOSZEKUNDUMOS LÉZER

Kíméletesen és pontosan kipreparálja (kivágja) a kiválasztott vastagságú (90-160 um) felületi szaruhártya-lamellát, melyet ezt követően felhajtunk és ez által megjelennek a szaruhártya mélyebb rétegei (stroma). Mi a ZIEMER FEMTO LDV CRYSTAL LINE lézert használjuk, mely műszaki paramétereivel, kíméletességével és biztonságosságával jelenleg abszolút a legjobbak egyike.

A Z-LASIK műtét első fázisában le kell választani a szaruhártya-lamellát. Csak néhány évvel ezelőtt erre a lépésre a viszonylag vastag elektromos késeket, az ún. mikrokeratómokat használták. A műszaki fejlődésnek köszönhetően ezeket a kíméletesebb, pontosabb és gyorsabb femtoszekundumos lézerek váltották fel, melyek csökkentették e műtétnél előforduló műtét előtti és műtét utáni komplikációk kockázatát. A komplikációk 95% a nem tökéletes szaruhártya-lamella rovására volt írható.

A femtoszekundumos lézerek kíméletes fotodiszrupciós mechanizmussal választják le a szaruhártya-lamellát, ami által a lamella alatt mikrobuborékok keletkeznek, így aztán a lamella felemelhetővé válik. Mi a legjobb, ZIEMER FEMTO LDV CRYSTAL LINE femtuszekundumos lézert használjuk, mely az egyéb típusokkal szemben a következő előnyökkel rendelkezik:

 • 10-100x gyorsabb,
 • maximális pontosságú,
 • a legalacsonyabb energiákkal (nJ) dolgozik, tehát a lehető legkevésbé károsítja a környező szöveteket,
 • a legkisebb nyommal dolgozik,
 • a legrövidebb pulzushosszal (200-350 fs) dolgozik,
 • a legsimább szélekkel rendelkező szaruhártya-lamellát a legkönnyebb felemelni.

E tulajdonságainak köszönhetően gyors gyógyulást és látásvisszanyerést tesz lehetővé. Legújabban a szaruhártya-beültetéseknél és átültetéseknél, illetve a szürkehályog-sebészetben is érvényesül.

A femto LDV lézer 250 fs pulzushosszal dolgozik, ami a klinikai praxisban használt femtoszekundumos lézerek között a legrövidebb pulzust jelenti. Összehasonlítás kedvéért – a többi lézer 350-800 fs pulzushosszal dolgozik.

Z-LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileusis) – a refraktív sebészet szaruhártya-műtéte, mely során kétfajta lézer használata szükséges: femtoszekundumos- és excimerlézer.

EXCIMERLÉZER

Lézerrel eltávolítja a kívánt dioptriát. A műtét végén a felszíni lamellát visszahajtjuk a helyére, és felhelyezzük a kontaktlencsét. A műtét fájdalommentes, csak helyi, insztillációs (csepp-) érzéstelenítéssel végezzük, és kb. 15-20 percig tart. A módszer előnye a fájdalommentes műtét utáni lábadozás, gyorsan (következő nap) megjelenő éleslátás, és a műtét utáni cseppek rövidebb ideig szükséges csepegtetése (csak egy hónap a műtét után), ami főleg azoknak a pácienseknek fontos, akiknek gyorsan vissza kell térniük normál mindennapjaikhoz. A műtét utáni időszakban nagyon fontos, hogy a páciens ne dörzsölje kézzel a szemét, nehogy megmozduljon, meggyűrődjön, esetleg leszakadjon a felszíni szaruhártya-lamella.

Központunkban a német Alcon Wavelight AG cég Allegretto Wave Eye-Q 400Hz excimerlézerét használjuk. Fő előnye a biztonságosság, pontosság és gyorsaság. Ez a flying spot (repülő pont) lézer 193 nm hullámhosszal dolgozik, miközben egy pont csak 0.68 mm. Az ultragyors 4-tükrös eye-tracker rendszer másodpercenként 400-szor monitorozza a műtött szem legkisebb mozdulatát is, és ennek megfelelően folyamatosan hangolja a lézersugár irányát. A lézersugarak ezt követően szofisztikált szoftver közreműködésével eltávolítja a szaruhártya-szövetet a kívánt mélységig – mintha simára csiszolnák a szaruhártya felszínét. Az optimalizált wavefront szoftvernek köszönhetően a lecsiszolt profil a dioptria-eltávolítást követően is a lehető leghűbben megőrzi az eredeti szaruhártya alakját. Egy dioptria eltávolítása kb. 2 másodpercet vesz csak igénybe. A sugarak magas energiája gyakorlatilag elpárologtatja (fotovaporizáció) az eltávolított szövetet. Az elektromos forgatható betegágy és a lézerfejen lévő réslámpa segíti a páciens és a sebész közötti együttműködést.

ÚJDONSÁG

FEMTO LDV Z8 – a svájci Ziemler cég legújabb femtoszekundumos lézere, mely a legalacsonyabb energia és nagyon rövid, magas frekvenciájú pulzusok által kiváló eredményeket ér el a környező szövetek károsítása, illetve mechanikai terhelése nélkül.

FEMTO LDV Z8 a biztonság és a pontosság garanciája a refraktív műtéteknél és a femtolézerrel asszisztált szürkehályog műtétnél (FLACS).

Femtosekundový laser FEMTO LDV Z8 švajčiarskej firmy Ziemer

ÚJDONSÁG A KATARAKTA SEBÉSZETBEN
FLACS – femtolaser–assisted cataract surgery – szürkehályog műtét femtoszekundumos lézer segítségével.

Szürkehályog műtét femtoszekundumos lézer segítségével.
A femtolézer segítségével zúzzuk szét az elszürkült szemlencsét, ezáltal lerövidítjük a nem kívánatos energia belső szemszövetekre kifejtett hatásának idejét, és ennek köszönhetően nagymértékben lerövidítjük a műtét utáni gyógyulást.

A Femto LDV Z8 egyetlen femtolézerként először szétzúzza a szemlencse magját, és csak ezt követően ejt nyílást a lencse tokzsákján. Ez az eljárás igen kíméletes a környező szövetekhez, főleg a szaruhártya táplálásáért és áttetszőségéért felelős belső rétegéhez, az endothelhez. Szürkehályog műtét közben minden alkalommal fogynak az endothel-sejtek, főleg az ultrahang és a lézer energiájának hatására, illetve az elülső szemkamrában történő beavatkozás miatt. E hatások csökkentésével megvédjük a szaruhártyát az áttetszőségének a műtét és gyors felépülés utáni elvesztésétől. Az említettek például a szaruhártya belső rétegének sérülésével született páciensek esetében fontos.

Nem utolsó sorban a Femto LDV Z8 előnyei közé tartozik az OCT képmegjelenítő rendszer és a TopView kamera, melyek biztosítják az érintési és vizuális kontrollt az egész műtét alatt.

A Femto LDV Z8 az egyetlen mobil femtolézer a világon.

Beavatkozások árjegyzéke Kérdések

  LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

  Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

  Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.