Makuladegeneráció

A makuladegeneráció a központi látás elvesztését eredményező retinabetegség. Leggyakrabban az idősebb pácienseket érinti, akiknél néha teljes látásvesztéshez vezet. Lefolyása minden embernél különböző ideig tart. A betegség általában csak az egyik szem retináját érinti, a másik pedig pár éven belül betegszik meg.

A betegség két, száraz és nedves formáját különböztetjük meg. A száraz forma a retina és a fotoreceptorok pigmenthámjának atrófiáját eredményezi, miközben a látás viszonylag lassan romlik. Ezt a formát az érintettek 90%-ánál makuladegenerációként diagnosztizáljuk, de csak 12-21%-nál okoz súlyosabb látászavart. A betegség nedves formája esetén az újonnan keletkezett erek a retina alá nőnek, ami a retinába, illetve a retina alá történő beszivárgást és bevérzést, a retina megduzzadását, esetleg leválását okozhatja. A makuladegenerációban szenvedők csak kb. 10 %-át érinti, és viszonylag gyors, sőt drámai lefolyású. A fejlett országokban az 55 évnél idősebb emberek gyakorlati vakságának leggyakoribb kiváltója. A kockázati tényezők közé soroljuk az életkort, a genetikai tényezőket, nemet (gyakoribb a nőknél), szív- és érrendszeri megbetegedéseket, cukorbetegséget, dohányzást és az egészségtelen életmódot.

Makulárna degenerácia

A betegség tünetei

A makuladegenerációt nem kísérik fájdalmas tünetek. Az egyetlen, amit a betegség nedves formájánál a beteg érzékel, az az olvasás és színfelismerés képességének elvesztése, illetve szürke árnyak vagy fekete foltok a látótér központi részében. A betegnek gyakran gondot okozhat a tévénézés, sőt az arcfelismerés is. Mindemellett a periférikus látás sérületlen marad. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a makuladegeneráció főleg a retina központi részét, az ún. makulát érinti, mely a látótér közepén való részletmegjelenítésért felelős.  A betegség száraz formájánál a betegek elmosódott látástól szenvednek, rosszul látnak sötétben, illetve szürkületben, nehezebben fókuszálnak. Ezek a tünetek a látótér teljes kieséséhez vezethetnek.

Kezelési lehetőségek

A makuladegeneráció jelenleg nem gyógyítható. Ezért végtelenül fontos megelőző ellenőrzésekre járni, és időben diagnosztizálni a betegséget, amikor még megállítható a látásromlás. Az orvosok továbbá javasolják a luteint, E-vitamint és cinket tartalmazó táplálékkiegészítők szedését.
A betegség nedves formája hatékonyan megállítható műtéti beavatkozás nélkül. Az érzéstelenített szembe fájdalommentesen alkalmazott injekcióknak köszönhetően a páciensek többségénél a látáshiba stabilizálódik és nem romlik tovább, sőt, a betegek egy részénél javul a látásélesség.

    LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

    Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

    Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.