Dobja el olvasószemüvegét!

Egyszer és mindenkorra elfelejtheti szemüvegét, akár távollátó, akár közellátó.

Az új gyógymód mindazok segítségére siet, akik a negyvenedik év betöltése után nehezebben fókuszálnak. Amennyiben ön rosszul lát távolra és közelre egyaránt, a Prelex módszer kiváló megoldás az ön számára.

Beavatkozások árlistája

Mit jelent a PRELEX, és miben különbözik más beavatkozásoktól?

A Prelex a presbyobic lens exchange rövidítése, ami a csökkent fókuszálási (pl. a betűkre olvasás közben) képességgel rendelkező pácienseknél történő lencsecserét jelenti. A látáskorrekció egyik alternatív módszere, mely multifokális (bifokális, illetve trifokális) intraokuláris műlencse beültetésében rejlik.

Miben különbözik a multifokális lencse a monofokálistól?

A monofokális – egyfókuszú lencse egy, a lencse fókuszában található pont módosításával biztosít éles látást, tehát vagy közelre, vagy távolra javítja a látást. A PRELEX módszer viszont a saját lencsének egy multifokális lencsével való helyettesítése által korrigálja a látást, ami távolra, közelre és az ún. középtávolságra (számítógépes munka) is minőségi látást eredményez. Speciális optikájának köszönhetően a multifokális lencse több fókuszba töri a fénysugarakat, így jobb látást eredményez rövid, közepes és nagyobb távolságra egyaránt.

Mely problémák esetén előnyösebb a PRELEX módszer egyéb kezelésekkel szemben?

 • rövidlátás korrekciója,
 • távollátás korrekciója,
 • preszbiopia (a 40. év betöltése után, olvasásnál jelentkező látáshiba),
 • feltétel a 40+ életkor és a távolra és olvasáshoz szükséges dioptriák kombinációja.

Megfelelő jelölt vagyok?

A módszer nem minden beteg számára alkalmas, a refraktív hibától, további szembetegségektől, az ön munkaütemétől és szabadidő-tevékenységeitől függően. Azt, hogy a páciens alkalmas-e a módszer alkalmazására, szakorvos dönti el.

Milyen esetekben a legeredményesebb ez a módszer?

Amennyiben ön távollátó és preszbiopiában szenved, szaruhártyája túl vékony a lézeres korrekcióra, és a pupilla nyugalmi szélessége több, mint 3 mm (nagyon keskeny pupillával ugyanis nem tudná kihasználni a multifokális lencse közepén kívül található fénytörő dioptrikus zónákat), ez a módszer megfelelő az ön számára.

Azonban azok a páciensek a legkevésbé elégedettek, akiknek a műtét előtt nincs szükségük szemüvegre távolra, és rossz fényviszonyok mellett, illetve sötétben dolgoznak.

A beavatkozás

A beavatkozás fájdalommentes lefolyása érdekében a szemet először érzéstelenítő cseppekkel érzéstelenítjük. A szaruhártyán kb. 2 mm vágást ejtünk, ultrahanggal, illetve lézerrel szétzúzzuk a lencse tartalmát, és kanül segítségével leszívjuk. A kéreg és a mag eltávolítását követően csak a lencse tokzsákja marad, melybe speciális injektor segítségével beültetjük az felgöngyölt lencsét, úgyhogy az egész beavatkozáshoz elég az igazán apró szaruhártya-vágás. Miután a műlencse a megfelelő helyre kerül, a tokzsákban magától szétnyílik. Varratokra nincs szükség, mivel a beavatkozást követően a seb magától bezárul.

Műtét utáni folyamat

A másik szem műtétét általában egy héttel az első szem műtéte utánra tervezzük. Nagyobb dioptriáknál két-három nap után műtjük a másik szemet. A lábadozás ideje individuális, a szokásos napi tevékenységek a műtét után már a harmadik napon végezhetők. A tökéletes adaptáció viszont 3 hónapot is igénybe vehet.

Výhody metódy prelex

A képen a rövidlátást mutatjuk be.

A prelex módszer előnyei:

 • fénytörési hiba (dioptria) tartós korrekciója,
 • tartósan megszűnik a szürkehályog keletkezésének kockázata,
 • szemüveg nélküli látás távolra és közelre.
Nevýhody metódy prelex

A képen a távollátást mutatjuk be.

A prelex módszer hátrányai:

 • rosszabb látás szürkületben és sötétben, ezért nem alkalmas az ilyen látásviszonyok mellett dolgozó páciensek számára,
 • erős fényviszonyok mellett (napsütés) néha szükséges közelre szemüveget viselni,
 • viszonylag hosszú adaptációs idő (3 hónap),
 • kisebb az eredményesség az alacsony és közepes kiinduló látásélességgel rendelkező, illetve tompalátásban szenvedő páciensek esetében,
 • intraokuláris beavatkozásról van szó, mely során minden higiéniai intézkedés ellenére is esetleges fertőzés jöhet létre.

Mi az az intraokuláris lencse?

Az intraokuláris műlencse a rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus és a preszbiopia (időskori látásgyengülés, olvasószemüveg) korrekciójának évek során bizonyított módszere. Az intraokuláris műlencse megfelelő fajtája a páciens életkorától, refraktív hibájától, elvárásaitól függően kerül kiválasztásra, illetve hogy szenved-e a páciens valamilyen szembetegségben. Nagyon fontos tényező a páciens munkája és kedvtelései. A 40 év feletti pácienseknél a szemlencsét általában különböző távolságokra való minőségi látást biztosító műlencsével helyettesítjük. Fiatalabb pácienseknél megfelelőbb a saját szemlencsét kiegészítő, ún. phakiás lencse.

Lencsetípusok:

 • multifokális „bifokális“ lencse,
 • bifokális tórikus lencse,
 • multifokális „trifokális“ lencse,
 • trifokális tórikus lencse.

Sokéves tapasztalatokkal rendelkezünk e multifokális műlencsék beültetésében.

Multifokális bifokális lencse

A kétfókuszú intraokuláris műlencse beültetését követően a páciens távolra és közelre is jól lát szemüveg nélkül. Ez a lencsetípus preszbiopiában szenvedő, illetve fiatalabb, refraktív hibával, főleg hipermetrópiával (távollátással) rendelkező páciensek számára alkalmas. A preszbiopia korral jár, a lencse elveszíti alkalmazkodóképességét, ami úgy nyilvánul meg, hogy a beteg már nem képes szemüveg nélkül közelről olvasni. A 40. év körül kezdődik, és a látás fokozatosan romlik. Továbbá ez a lencse a magasabb hipermetópiában szenvedő páciensek számára is alkalmas, akik távolra és közelre is hordanak szemüveget, és életük során a szemhibájuk fokozatosan romlik. Ezeknek a pácienseknek a műtét után nincs szükségük szemüvegre sem távolra, sem közelre.

Multifokális trifokális lencse

A mai refraktív sebészetben legelterjedtebb többfókuszú implantátum. Garantálja a szemüveg nélküli látást minden távolságra. A bifokális intraokuláris lencsétől eltérően ez az implantátum közepes (munka-) távolságra is jó látást eredményez.

Bifokális tórikus lencse

A kétfókuszú intraokuláris lencse jó látást eredményez távolra és közelre egyaránt a magasabb műtét előtti asztigmatizmusban szenvedő pácienseknél. Ezeknél a pácienseknél a hagyományos multifokális lencse beültetése nem szüntetné meg a szemüveg szükségességét.

Trifokális tórikus lencse

Új típusú intraokuláris implantátum, a trifokális és a tórikus intraokuláris lencse kombinációja. Jó, szemüveg nélküli látást eredményez közelre, közepes (munka-) távolságra és távolra egyaránt, és emellett korrigálja a magasabb asztigmatizmust.

Beavatkozások árlistája Kérdések

lencse kiválasztása

közellátás

középlátás

távollátás

asztigmatizmus

ár

Multifokális lencse

A jelenlegi refraktív sebészetben leggyakrabban használt többfókuszú implantátum. Speciális optikájának köszönhetően ez a multifokális lencse több fókuszba töri a fénysugarakat, így látásjavulást eredményez rövid és nagyobb távolságra.

ico_soso_bli

ico_soso_bli

ico_soso_dal

ico_soso_ast

650
-tól

Trifokális lencse

A jelenlegi refraktív sebészetben leggyakrabban használt többfókuszú implantátum. Lehetővé teszi a szemüveg nélküli látást minden távolságra. Ez az implantátum jobb látást eredményez közepes (munka-) távolságra.

ico_soso_bli

ico_soso_str

ico_soso_dal

ico_soso_ast

950
-tól

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.