Intravitreális injekciók növekedésgátló faktorokkal /anti-VEGF/

A növekedésgátló faktorokkal rendelkező intravitreális injekciók több olyan szembetegségre alkalmazható gyógykezelés, melyeknél a szem belső felépítése vérellátás-zavara (ischémiája) jön létre.  Ezen ischémia következtében növekedési faktorok fokozott kiválasztására kerül sor, melyek közül a legagresszívebb a vaszkuláris endotheliás növekedési faktor – VEGF. Ezt a retinaerek hámszövete (endothel), illetve a retina pigmenthámja bocsátja ki, és új, nem teljes értékű ereket eredményez a retinában, illetve a érhártyában (chorioidea), mivel a szervezet igyekszik pótolni az oxigénhiányt.

Ezt követően ezek a nem teljes értékű erek belenőnek a retinába, esetleg az üvegtestbe, és vérplazma-fehérjéket, lipideket, sőt vért bocsátanak ki ezekbe a szerkezetekbe, így téve ezeket működésképtelenné.   Ezek a depozitumok (lerakódások) később fibrotikus membránokba (chorioideális neovaszkuláris membrán – CNV) képesek szerveződni, melyek végső stádiumaikban szilárd hegekké (disciform hegekké) válnak. Mivel ezek a betegségek predominánsan a retina sárgafoltját (makulát) érintik, mint az éleslátás (központi) helyét, a páciens látására pusztító hatásúak.

INTRAVITREÁLNE INJEKCIE ANTIRASTOVÝMI FAKTORMI /anti-VEGF/

A következő szembetegségek kezelésében érvényesültek:

 • az időskori makuladegeneráció nedves formája – leggyakoribb alkalmazás. Ez a kezelés fotodinamikus lézeres terápiával (PDT) is kiegészíthető,
 • a retina központi erének elzáródása a makula károsodásával – kiegészíthető diódás, illetve argon lézeres kezeléssel,
 • diabetikus makuláris ödéma – kiegészíthető diódás, illetve argon lézeres kezeléssel,
 • pusztító belső szemgyulladások (uveitiszek),
 • nedves rövidlátó makulopátia (nagyfokú rövidlátásnál),
 • koraszülött csecsemők retinopátiája (ROP) – koraszülött gyermekek éretlen retinája. Kiegészíthető lézeres vagy krioterápiával,
 • néhány specifikus ritka chorioretinális megbetegedés.

Alkalmazás

A kezelés általában csak insztillációs (csepp-) anesztéziában, steril körülmények között zajlik. Az injekció az üvegtestbe kerül beszúrásra a szem külső részén a retinán és a szemfehérjén át kb. 3-4 mm-re a szaruhártya szélétől. A beszúrást követően speciális lencsével ellenőrizzük a belső leletet, illetve a szemnyomást és 3 napon keresztül antibiotikus cseppeket szükséges csepegtetni a kezelt szembe. Sajnos az egyszeri alkalmazás a betegség visszahúzódásához általában nem elég, úgyhogy a kezelés elején általában 3 injekció szükséges (hathetente beadva), és további injekciók szükség szerint. A páciensek 10%-a ún. non-responder, ami azt jelenti, hogy nem reagálnak a kezelésre. Ezzel a kezeléssel a betegséget nem lehet meggyógyítani, csak stabilizálni, illetve lassítani lefolyását.
Mint minden orvosi műveletnél, itt is fennáll a lehetséges komplikációk kockázata, ám főként a súlyosabb komplikációk (belső szemgyulladás, retinaleválás) előfordulásának kockázata nagyon alacsony.

Kockázatok:

 • szemnyomás emelkedése az injekció beadását követően,
 • szemfájdalmak,
 • átmeneti látásromlás,
 • üvegtesti bevérzés,
 • fertőzés kerülhet a szembe,
 • retinaleválás.

Mivel a makuladegeneráció még mindig nem gyógyítható teljes mértékben, a pácienseknek a lehető legjobban kéne óvniuk látásukat, és nem szabadna alábecsülniük a preventív ellenőrzéseket.
Amennyiben önnek az az érzése, hogy önt is ez a betegség sújtja, mindenképp keresse fel szemorvosát, illetve kérje ki közvetlen a Veni Vidi mikro-szemészeti klinika szakembereinek véleményét. A legkevesebb, amit szemei egészségének érdekében megtehet, hogy időpontot kér egy preventív ellenőrzésre.

  LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

  Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

  Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.