Szürkehályog, avagy a katarakta

Az egészséges szemet tönkretevő szürkehályog

Nálunk tényleg nem kell félnie a szürkehályog műtéttől. A modern technológiának és sebészeink minőségi munkájának köszönhetően egy fájdalommentes, mindössze pár percig tartó beavatkozásról van szó.

A szürkehályog vagy katarakta jelenleg az időseknél leggyakrabban előforduló szembetegségek egyike. A hatvan éven felüliek több, mint fele szenved a szürkehályog enyhébb formájában legalább az egyik szemén. A 75 éven felüliek többsége szenved szürkehályogban legalább az egyik szemén. Sajnos a szürkehályog még mindig a megvakulás egyik leggyakoribb kiváltóoka világszerte. Az Egyesült Államokban évente kb. 1,5 millió ember esik át szürkehályog műtéten. Szlovákiában évente kb. 30 000 műtétnek köszönhetően javul az e betegségben szenvedő személyek látása. Statisztikailag 100 elvégzett műtétből 98 eredményez nagymértékű látásjavulást.

Mi az a szürkehályog és hogyan keletkezik?

A szemlencse megbetegedése, amikor is különféle okok miatt a lencse elveszíti áttetszőségét és elszürkül – leggyakrabban az idősödéssel jár. A lencse normális állapotában tiszta, áttetsző, hályogosodás után viszont a normális fekete árnyalat helyett szürke árnyalatúvá válik. A lencse zavarossága meggátolja, hogy a fénysugarak eljussanak a retinára.

Mi az a szürkehályog és hogyan alakul ki?

A szemlencse megbetegedése, amikor is különféle okok miatt a lencse elveszíti áttetszőségét és elszürkül – leggyakrabban az idősödéssel jár. A lencse normális állapotában tiszta, áttetsző, hályogosodás után viszont a normális fekete árnyalat helyett szürke árnyalatúvá válik. A lencse zavarossága meggátolja, hogy a fénysugarak eljussanak a retinára.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog tünetei a következők:

 • csökken a látás élessége,
 • növekvő homályosodás,
 • súlyosodó rövidlátás,
 • az éles napfényre való érzékenység,
 • a színek fakultnak tűnő érzékelése.

A szürkehályog enyhe formája gyakran semmilyen negatív hatással sincs a látásra. A hályog viszont fokozatosan érik, és a tünetek is egyre erősödnek. Ezért e tünetek észlelését követően a diagnózis megállapításának érdekében ajánlatos szemorvoshoz fordulni, mivel az időben nem kezelt hályog teljes látásvesztéshez vezethet.

Gyógyítható a szürkehályog?

A zöldhályogtól (ún. glaukómától) eltérően a szürkehályog nem gyógyítható. Nem létezik rá gyógyszer, vagy egyéb orvosság. Ezért szükséges a műtéti beavatkozás. Ezt azon pácienseknek ajánljuk, akiknek maga a szürkehályog gondot okoz és gátolja őket mindennapi tevékenységeikben. A műtétet minél hamarabb szükséges elvégezni, nem ajánlatos halogatni. Maga a műtét fájdalommentes, és kb. 30 percig tart. A műtét lényege, hogy vágást ejtünk a szemlencsén, kivesszük az elszürkült részt, és a belsejét az eredeti lencse élességét helyettesítő műlencsével pótoljuk.

VILÁGÚJDONSÁG nálunk, a Veni Vidi klinikán

FLACS – femtolaser – assisted cataract surgery – szürkehályog műtét femtoszekundumos lézer segítségével.

Femtosekundový laser FEMTO LDV Z8 švajčiarskej firmy Ziemer

Szürkehályog műtét műlencse beültetéssel Ziemer Z8 femtoszekundumos lézer segítségével.

FEMTO LDV Z8 – a legújabb, a svájci Ziemer cég által gyártott femtoszekundumos lézer a legalacsonyabb energiával, nagyon rövid, magas frekvenciájú pulzusokkal dolgozik, aminek köszönhetően kiváló eredményeket ér el, miközben kíméli a környező szöveteket.

A Veni Vidi szemészeti klinika Szlovákiában egyedüliként kínálja pácienseinek a szürkehályog műtét e forradalmi módszerét.

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

A szürkehályog műtétet műtét előtt szemvizsgálat előzi meg.
A klinikára való érkezést követően önt néhány fájdalommentes műszeri mérésnek vetjük alá (pl. szemnyomás, szaruhártya görbülete és vastagsága, retina OCT kivizsgálása, műlencse optikai teljesítményének kiszámítása, stb.), melyek által a sebész fontos, az ön szemével kapcsolatos információkhoz jut. A szemorvos megvizsgálja önt, és felel a műtéttel, a megfelelő műlencsével, illetve a műtét utáni napirenddel kapcsolatos kérdéseire.

Ezt követően megegyeznek a műtét dátumában, és kézhez kapja az összes műtét előtti iratot és a belgyógyászati kivizsgáláshoz szükséges beutalót, mivel a műtéthez a műtét előtti belgyógyászati kivizsgálás és a vérvizsgálat eredményei szükségesek.

A műtét napján be kell jelentkezni (regisztrálni) a recepción. A műtő-előkészítőbe való belépés előtt átöltözik a magával hozott tiszta pizsamába, illetve eldobható fehérneműbe.

Ezután következik a szemcseppekkel történő érzéstelenítés és a nővér átvezeti a pácienst a műtőbe. A műtőben a nővér ráfekteti a pácienst a műtőasztalra, a műtendő szem körüli bőrt bekeni fertőtlenítőszerrel, és az arcot arcfedővel takarja le. Figyelünk arra, hogy az arcfedő alatt a páciens kényelmesen lélegezhessen. Műtét közben érintéseket fog érezni, enyhe nyomást érzékelhet, ám semmilyen fájdalmat nem fog érezni. A szemre erős fény fog világítani, és az arcon, illetve a hajba folyhat az a folyadék, amivel a sebész a műtét során a szemet öblíti. Az orvos először eltávolítja az elszürkült szemlencsét, majd beülteti az új műlencsét.

Az orvos mondani fogja, hová nézzen, és azt is, a műtét melyik része zajlik éppen. Amennyiben bármilyen fájdalmat érezne, szóljon erről az orvosnak.

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét – femto katarakta

A femtolézer segítségével szétzúzzuk az elszürkült lencsét, és ezzel lerövidítjük a nem kívánt energia belső-szemszövetekre való hatását, aminek köszönhetően jelentősen lerövidül a műtét utáni gyógyulás ideje. A femtolézer pulzusai által a szövetben apró buborékok keletkeznek, melyeknek köszönhetően szeparálódnak a szövet részei. A műtéttel így nagyon pontos és kíméletes nyílást lehet ejteni a lencsetokban (kapszulotómia), ezt követően pedig a lencsét kíméletes módon lehet szétzúzni (lencse fragmentációja). Utolsó lépésként a lézer belépő vágásokat ejt a szaruhártyában. Az egész lézeres beavatkozás csak másodpercekig tart. A műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük.

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét – fakoemulzifikáció

A fakoemulzifikáció extrakapszuláris extrakció, mely során a szemlencse magját kis részekre osztják és ultrahang vezérlésű kanüllel leszívják. E technika előnye az apró vágáson át történő műtét, ami csökkenti a műtét utáni komplikációkat, meggyorsítja a látás megújulását, és lerövidíti a beavatkozás időtartamát.

A femto katarakta előnyei

A Femto LDV Z8 egyetlen femtolézerként először szétzúzza a szemlencse magját, és csak ezt követően ejt nyílást a lencse tokzsákján. Ez az eljárás igen kíméletes a környező szövetekhez, főleg a szaruhártya táplálásáért és áttetszőségéért felelős belső rétegéhez, az endothelhez. Szürkehályog műtét közben minden alkalommal fogynak az endothel-sejtek, főleg az ultrahang és a lézer energiájának hatására, illetve az elülső szemkamrában történő beavatkozás miatt. E hatások csökkentésével megvédjük a szaruhártyát az áttetszőségének a műtét és gyors felépülés utáni elvesztésétől. Az említettek például a szaruhártya belső rétegének sérülésével született páciensek esetében fontos.

A lézer az orvostudományban az utóbbi években univerzális eszközzé és a pontosság szimbólumává vált. A femtoszekundumos lézerrel végrehajtott szürkehályog műtét ezért a hagyományos műtéttel szemben pontosabb és kíméletesebb. A műtét során nem használunk éles tárgyakat, mint a szike, tűk vagy olló, így aztán nem áll fenn repedések keletkezésének kockázata.

Nem utolsó sorban a Femto LDV Z8 előnyei közé tartozik az OCT képmegjelenítő rendszer és a TopView kamera, melyek biztosítják az érintési és vizuális kontrollt az egész műtét alatt.
A Femto LDV Z8 az egyetlen mobil femtolézer a világon.

Priebeh operácie šedého zákalu

A fakoemulzifikációval végrehajtott műtét folyamatát a szemléltető képeken követheti:

A szem helyi érzéstelenítését követően a kb. 2 mm széles mikrovágáson keresztül az elszürkült szemlencséhez való könnyebb hozzáférés érdekében csipesszel fellazítjuk az elülső tokot.

Az elszürkült lencsét el kell távolítani, mert elvesztette áttetszőségét. Ez a lencse felosztásának első fázisa és ultrahangszondával történő leszívása.

Következik az elszürkült lencse maradékainak eltávolítása – utolsó fázis, és a tokzsák hátsó részének teljes kitisztítása. Az új műlencse behelyezése előtt a tokból el kell távolítani az az összes apró lencsedarabkát.

Puha akrilból készült intraokuláris műlencse beültetése injektor segítségével a tokzsákban megüresedett helyre. A műlencse rugalmasságának köszönhetően pár másodpercen belül felveszi eredeti alakját.

A beültetett műlencse tokzsákba való helyes beültetése, és a rugalmas segédanyag eltávolítása. A műtét majdnem a végéhez ért. Fájdalommentesen bezárjuk a mikrovágásokat, és az egész beavatkozás befejeződött.

Maga a szürkehályog műtét nagyon gyors beavatkozás, sokszor nem tart tovább 20 percnél.

Látásmegújulás katarakta műtét után

A látás a műtét után nagyon gyorsan megújul. A páciens általában már a műtét másnapján jól lát. Előfordulhat, hogy a látás a műtét után átmenetileg homályos. A látás az esetek zömében pár napon belül kitisztul.
A látás általában a műtét után 2-4 héten belül stabilizálódik. Ez idő elteltét követően már felírható az új szemüveg. A páciensek nagy része műtét után élesebben lát távolra, ám olvasáshoz és közeli munkához szemüveg-korrekcióra van szükségük.

A munkaképtelenség ideje a végzett munka típusától, illetve a másik szem állapotától függ. Általában napokról, kivételesen hetekről van szó.

A szürkehályog napjaink gyakori szembetegsége, a betegeknek viszont nincs mitől félniük, mivel a mai műtéti technológiának és technikának, illetve a műtőorvosok gyakorlottságának köszönhetően a szürkehályog műtét korunk legbiztonságosabb és legeredményesebb műtéteinek egyike.

  LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

  Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

  Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.