Ako vyliečiť jačmeň na oku?

Dokáže potrápiť tak deti, ako aj dospelých. Svrbí, páli, bolí, v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj zhoršené videnie. Jačmeň na oku napáda väčšinou menšie žľazy a prejavuje sa opuchom a zdurením okraja viečka. Ak ho dostanete raz, pravdepodobne sa vráti. Vedieť preto, ako sa s ním vysporiadať, môže byť v skutku užitočné.

V tomto článku sa dozviete:

  • čo je príčinou vzniku jačmeňa na oku
  • ako minimalizovať riziko vzniku jačmeňa na oku a ako ho liečiť

Za jačmeň na oku sú zodpovedné stafylokoky, jeho vzniku vieme dopomôcť aj my

Na úvod jedna dobrá správa. Napriek tomu, že očný jačmeň, inak tiež jačmenné zrno či odborne hordeloum, je nepríjemné a často bolestivé infekčné ochorenie, spravidla nepredstavuje pre zrak nebezpečenstvo a vo väčšine prípadov dokáže zmiznúť takmer tak rýchlo, ako vznikol.

Očný jačmeň je zápalové ochorenie. Za zápal sú zodpovedné baktérie – stafylokoky, ktoré sa v našej koži nachádzajú úplne bežne. Problém však môže nastať v prípade, že sa premnožia. Väčšia pravdepodobnosť nákazy je u pacientov so slabou imunitou, prípadne u ľudí, ktorí trpia aj inými celkovými ochoreniami, napríklad cukrovkou. Častou príčinou vzniku jačmeňa býva tiež mechanické poškodenie očného viečka a prenos nečistoty, napríklad prostredníctvom špinavých rúk.

Ako vyliečiť jačmeň na oku?

Vznik očného jačmeňa môže podporiť aj zle korigovaná krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. V prípade, že nie sú nasadené správne dioptrie, oko sa nadmerne namáha a môže byť náchylnejšie na vznik zápalu.

Následkom upchania sa mazovej žľazy vznikne na okraji horného alebo dolného viečka relatívne výrazná hrčka naplnená hnisom. Viečko s jačmeňom zvykne sčervenať, na dotyk je bolestivé a častým príznakom je tiež nadmerné slzenie či pocit cudzieho telieska v oku. Ak ste takúto hrčku spozorovali, nemusíte panikáriť, pravdepodobne sa jedná o očný jačmeň. Samozrejme, ak si chcete byť istí, navštívte očného lekára. Okrem presnej diagnózy vám predpíše aj lieky, ktoré by v boji proti jačmeňu mali do niekoľkých dní zabrať.

Pravdou však je, že jačmeňa sa dokážete častokrát zbaviť aj sami.

Hygiena, hygiena a ešte raz hygiena

Najúčinnejšou prevenciou pred očným jačmeňom je dodržiavanie ukážkovej hygieny. Ako už bolo spomínané, príčin vzniku jačmeňa môže byť niekoľko, nedostatočná hygiena je však niečo, čo dokážete ovplyvniť priamo vy. Vždy si preto pred manipuláciou s očami, napríklad pri vkladaní či vyberaní kontaktných šošoviek, poriadne umyte ruky.

V súvislosti s kontaktnými šošovkami je možné spomenúť aj to, že ak sa ich zbavíte, znížite riziko infekcie. Zároveň, ako sme spomínali vyššie, náchylnejší na vznik jačmeňa sú krátkozrakí a ďalekozrakí pacienti. Cestou k výbornému zraku bez okuliarov či kontaktných šošoviek je laserová operácia očí, ktorá tak môže byť tiež nepriamou formou prevencie pred zápalmi, jačmenné zrno nevynímajúc.
Pozor si dávajte aj pri líčení a odličovaní. Dbajte na to, aby ste si make-up na konci dňa dôsledne odstránili.
Ak už jačmeň máte, prípadne ho má niekto z vašej domácnosti, nepoužívajte rovnaký uterák a ten, ktorý používa osoba s jačmeňom, meňte čo najčastejšie.

Domáca liečba jačmeňa či návšteva lekára?

Jačmeň na oku patrí medzi tie ochorenia, s ktorými si väčšinou dokážeme poradiť aj bez návštevy lekára. Štandardne trvá od 3-7 dní, ak by sa ani po týždni stav nezlepšoval, návštevu lekára neodkladajte. Môže ísť o niečo vážnejšie.

Spôsobov, ako sa zbaviť jačmeňa, je niekoľko. Medzi najznámejšie „domáce“ návody patria teplé obklady. Dbajte na čistotu vreckovky, ktorú si prikladáte. Môžete ju namáčať v harmančekovom vývare, v aloe vera, v očianke či v bórovej vode.

Ak vám domáca liečba nezaberá, navštívte lekára. S najväčšou pravdepodobnosťou vám predpíše mastičky s obsahom kortikoidov či antibiotík.

V prípade, že na jačmenné zrno nepôsobia ani antibiotické masti, môže vám lekár odporučiť chirurgický zákrok, počas ktorého vás pri lokálnej anestézii špecialista zbaví nahromadeného hnisu a odstráni tiež tenkú vrstvu kože, v ktorej sa jačmeň ukrýval.

    KONTAKTUJTE NÁS

    Naši špičkoví odborníci Vám radi odpovedia na akékoľvek otázky.

    Na vstupné vyšetrenie, operáciu a kontroly sa môžete objednať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailu a elektronickej objednávky.