Keratoconus

Mi az a keratoconus?
A keratoconus a szaruhártya megbetegedése, melynél a természetes görbülete egy bizonyos helyen kúpszerűen kiemelkedik, így károsítva a látást. A szaruhártyaszövet ún. elvékonyodásáról van szó. A betegség kimenetele a páciens életkorától és a betegség tartamától függ. Minél hamarabb tör ki a betegség, annál gyorsabb lefolyású. A keratoconus mindkét szemet érinti, általában aszimmetrikus módon, és a rövidlátás, illetve a szabálytalan asztigmatizmus romlását eredményezi.

Čo je keratokonus?

A betegség nem feltűnően már fiatalkorban jelentkezhet, például életlen látással, ami főleg szürkületben okoz gondot. A szemüveges korrekció ebben az esetben nem igazán eredményes. Ám a keratoconus nagyon veszélyes betegség, a páciensek gyakran túl későn mennek el szemorvoshoz. Bizonyos esetekben vakulást okozhat.

Tünetek:

 • látásproblémák vezetés és olvasás közben,
 • „árnyékos“, illetve kettős látás,
 • gyors látásromlás (mindig erősebb dioptriára van szükség),
 • szabálytalan asztigmatizmus kialakulása,
 • egy tárgy figyelése közben természetellenes fejtartás, miközben sok ember még csak nem is sejti, hogy keratoconusban szenved.

Kezelés

A betegség enyhébb formáinál a látás szemüveggel, és normál, puha lencsével eredményesen korrigálható.

A betegség fokozatos súlyosbodásánál a látásélesség korrekciója érdekében merev légáteresztő kontaktlencse (RGP) használatos. A szaruhártya formájának változása mellett ez a lencse kevésbé veszít alakjából. A lencse nem állítja meg az állapot romlását, de segíti a korrekciót.

A keratoconus enyhébb és közepes formái ezidáig az egyetlen, biztonságos és minimálisan invazív gyógymóddal, az ún. Corneal Collagen Cross Linking (CXL) módszerrel kezelhetők. Ez a kezelés lassítani képes, és az esetek zömében teljesen meg tudja állítani a betegséget. A keratoconus előrehaladott formáit az ún. intrastomális szaruhártya-implantátumokkal kezelhetők. A végső stádiumú betegség már szaruhártya-átültetést igényel.

Beavatkozás

A beavatkozás cseppekkel történő helyi érzéstelenítésben végezzük. A CXL módszer a B2-vitamin és az UV-A fény kölcsönhatását használja. A B2-vitamint (riboflavint) tartalmazó cseppeket többször egymás után csöpögtetünk a szembe a szaruhártya UV-A fénnyel való megvilágítását megelőzően. Speciális UV-A lámpa segítségével kb. 5 cm távolságról megvilágítjuk a szaruhártya felületét, és ezalatt új kötések alakulnak ki a szaruhártya kollagénrostjai között (cross link). Az új kötések (cross link) kialakulásával a szaruhártya fokozatosan biomechanikailag megerősödik, általában több mint 300%-kal megvastagodik. E módszernek köszönhetően sok-sok páciens elkerülheti a komplett szaruhártya-átültetést.
A beavatkozás fájdalommentes, kíméletes és a komplikációk kockázata minimális.

  LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA

  Szívesen megválaszoljuk minden kérdését

  Időpontot a belépő kivizsgálásra, a műtétre és az ellenőrzésekre telefonon, illetve e-mailben vagy elektronikus bejelentkezés formájában kérhet.